INTERVIU Marian Siminică, director ISF – La ce trebuie să fim atenți atunci când investim sau ne facem o asigurare: „Suntem expuși de multe ori la oferte irezistibile”

de: Gabriela del Pupo
18 01. 2023
frauda online investitii imbogatire rapida

Educația financiară în România este un domeniu care doar în ultimii ani a devenit prioritar, după ce studii au arătat că țara noastră este pe ultimele locuri din Europa la acest capitol. Acest lucru are repercusiuni atât în modul în care relaționăm cu băncile dar și în alegerile pe care le facem atunci când investim sau decidem să ne asigurăm bunurile. Playtech.ro a stat de vorbă cu Marian Siminică, director executiv al Institutului de Studii Financiare, despre criteriile pe care ar trebui să le analizăm atunci când luăm astfel de decizii.

„Câștiguri foarte mari, într-o perioadă scurtă de timp, ar trebui să ne atragă atenția din start”

Primul și cel mai mai important lucru la care trebuie să fim atenți atunci când investim trebuie să fie legalitatea platformei pe care o vom folosi. În România este ilegală contactarea prin telefon de către brokeri a potențialilor clienți. Acesta ar trebui să fie primul semnal de alarmă. Al doilea este promisiunea unor câștiguri fabuloase în foarte scurt timp și faptul că suntem încurajați constant și agresiv să depunem din ce în ce mai mulți bani în respectivele așa-zise investiții. Rezultatul final al unor astel de înșelătorii va fi faptul că în momentul în care vom dori să ridicăm profitul din sumele investite, falșii brokeri vor dispărea iar platforma nu va mai putea fi accesată.

„Nu trebuie să ne închidem ușile și ferestrele, că orice informație poate să ne dăuneze, sunt niște riscuri pe care trebuie să ni le asumăm, iar extinderea online-ului ne expune la niște riscuri cibernetice în primul rând. Trebuie să știm să distingem ceea ce este bun de ceea ce ne poate dăuna. Sunt tentative de fraudă, mai ales în mediul online. Suntem expuși de multe ori la oferte irezistibile.

Asta ar trebui deja să ne atragă atenția, în momentul în care primim o ofertă, fie telefonic, fie pe o adresa de mail, cu o posibilă investiție, care să ne aducă niște câștiguri foarte mari, într-o perioadă scurtă de timp, ar trebui să ne atragă atenția din start, să facem verificări.”, spune directorul ASF.

„Asigurările facultative au un grad relativ scăzut de penetrare. Este adevărat că trendul este unul ascendent”

Românii nu au încă obiceiul de a se asigura împotriva eventualelor evenimente nedorite, dacă o asigurare nu este obligatorie, un procent mic din populație decide să apeleze la asigurările facultative. De asemenea gradul de neîncredere în companiile de asigurări este alimentat de exemple negative dar care nu reprezintă un procent semnificativ din toate cele care funcționează pe piață. Alegerea unei asigurări la o anumită firmă este, de cele mai multe ori, dictată de preț și nu de complexitatea contractului pe caare îl semnăm.

„Aș conecta nivelul relativ scăzut de asigurare comparativ cu țările vest-europeene, cu nivelul scăzut de educație financiară. Foarte multe persoane asociază asigurarea unei cheltuieli, de multe ori obligatorie. Fac RCA-ul pentru că dacă mă prinde poliția îmi dă amendă, nu pentru că mă protejează, că dacă am un accident în trafic, am protecție.

De aceea și asigurările facultative au un grad relativ scăzut de penetrare. Este adevărat că trendul este unul ascendent și îmbucurător, crește interesul și conștientizarea că o asigurare nu este o obligație ci este o formă de protecție împotriva riscurilor. Este adevărat că de foarte multe ori oamenii se blochează în lipsa resurselor financiare, în bugetul familiei nu mai încape și acea asigurare. Aici este o problemă de timp, de conștientizare, și semele sunt pozitive.

2022 a marcat o creșterea a pieței asigurărilor, s-a văzut și în creșterea numărului polițelor, a volumului primelor subscrise, și am constat-o și noi la Institutul de Studii Financiare. Institut care se ocupă cu formarea și certificarea personalului distribuitor de asigurări. Am avut o creșterea a distribuitorilor de asigurări semnificativă, au fost 14.000 de persoane nou intrate în piață în cursul anului. Acum sunt aproape 50.000 de distribuitori activi certificați la acest moment, mult mai mulți decât în anii anteriori.”, spune Marian Siminică.

La ce trebuie să fim atenți când alegem o asigurare? Care sunt criteriile după care ar trebui să ne ghidăm și ce greșeli fac românii de obicei?

„Mai ales dacă vorbim de o asigurare facultativă nu trebuie să ne uităm în primul rând la preț, pentru că este tendința aceasta să luăm ce e mai ieftin. De multe ori se întâmplă ca ceea ce este mai ieftin să nu fie exact ceea ce ne trebuie. 

Trebuie să plecăm de la riscurile pe care vrem să le asigurăm, de la nevoile noastre. Pentru că în polița de asigurări sunt o serie de riscuri acoperite, că vorbim de asigurare de sănătate sau de călătorie, facultativă, sau de locuință sau autoturism. Riscurile asociate sunt foarte importante. 

După ce am clarificat zona, atunci căutăm cea mai bună ofertă și vedem care este cel mai bun preț pe riscurile asociate.”, mai spune directorul ISF.

„Economiile, care se află în contul de la bancă, se erodează în perioada asta”

Investițiile nu trebuie privite doar din perspectiva câștigului ci și din aceea a protejării economiilor. Într-o perioadă în care puterea de cumpărare scade vertiginos ar trebui să ne gândim și la depozitele pe care le avem în bănci și faptul că, în timp, este posibil ca acele sume să nu mai aibă aceeași valoare ca acum.

Trăim o perioadă în care rata inflației a tins niște maxime a ultimilor 10 ani. Majoritatea ne gândim la cheltuiala zilnică, crește prețul la energie, crește prețul la alimente, și cum le acoperim și le ajustăm.

Pierdem însă din vedere un lucru, că economiile, care se află în contul de la bancă, se erodează în perioada asta. Trebuie să ne luăm măsuri pentru a ne proteja aceste economii împotriva inflației. 100 de lei dacă sunt supuși la inflație, vor deveni circa 84 de lei după un an de zile, în termeni reali. Trebuie să găsim forme de plasament, cum îi investim?

Aici, pentru o persoană cu venituri mai reduse, alternativa ar fi titlurile de stat, care asigură o protecție parțială împotriva inflației, dobânda ajunge undeva pe la 8%, cam jumătate din rata inflației, dar cu o regularizare în a doua jumătate a anului, acoperim cam 60-70% din inflație.

Există oportunități și în investițiile pe piața de capital, în unități de fond, sau propriul portofoliu de acțiuni.”, spune Marian Siminică

INTERVIUL INTEGRAL MAI JOS